четверг, 24 июля 2014 г.

Výsledky



Mikroskopická kontrola kmene
Buňky kmene Basfia succiniciproducens pod mikroskopem ukazuje obrázek 13.
Obrázek 13. Basfia succiniciproducens při kultivaci v přítomností CO2, zvětšení 1000x, pod imerzním olejem.


Kalibrační závislosti stanovovaných látek
Pomocí naměřených hodnot byly sestaveny kalibrační přímky pro glukózu a kyselinu mléčnou, jantarovou a octovou a zjištěny směrnice a rovnice přímek, uvedených v tabulce 3.
Tab. 3 Rovnice kalibračních přímek pro utilizovaný substrát a produkty kultivace.
Látka
Rovnice kalibrační přimky
Sacharóza
y = 378297,447*x - 77154,18
Kyselina jantarová
y = 244304,953*x + 54959,46
Kyselina mléčná
y = 172541.669*x – 67,55
Kyselina octová
y = 180999,03*x – 58365,59
Stanovení závislosti produkce kyseliny jantarové na koncentraci glukózy
Cílem tohoto bodu práce bylo určit optimální koncentraci zdroje uhlíku a energie v médiu. Testována  byla média s různou počáteční koncentrací glukózy (20, 30 a 50 g l-1). Následně se porovnávala výsledná koncentrace metabolitů, která byla detekována HPLC analýzou v produkčním médiu. Ze získaných dat byla sestavena závislost koncentrace metabolitů na koncentraci glukózy, což je zobrazeno na obrázku 14.



Obrázek 14. Závislost koncentrace metabolitů na počáteční koncentraci substrátu v médiu při kultivaci v baňkách, včetně zobrazení směrodatné odchylky; graf ukazuje srovnání produkce kyseliny jantarové za použití kultivačních médií s různou počáteční koncentrací zdroje uhlíku
Ukázalo se, že v testovaných koncentracích glukózy v médiu na počátku kultivace byla Basfia succiniciproducens schopna růstu i produkce, žádná z použitých koncentrací nebyla inhibiční. S rostoucí koncentrací substrátu v médiu rostla i produkce organických kyselin.
Dále dle kapitoly 3.7 byl stanoven výtěžek odpovídajících kyselin, výsledky výpočtu jsou zobrazené v tabulce 4.
Tab. 4 Výsledky stanovení výtěžnosti pro jednotlivé kyseliny a jejich sumu.
Koncentrace glukózy v médiu
Výtěžnost tvorby kyseliny jantarové, %
Výtěžnost tvorby kyseliny mléčné, %
Výtěžnost tvorby kyseliny octové, %
Celková výtěžnost kyselin, %
20 g/l  glukózy
33,37
13,80
16,73
63,90
30 g/l  glukózy
29,77
16,31
11,60
57,69
50 g/l  glukózy
26,64
18,24
8,58
53,46
 Stanovení závislosti produkce kyseliny jantarové na koncentrací MgCO3
Pro kultivaci byla použita média o různých koncentracích MgCO3 (5, 10 a 15 g l-1).Cílem tohoto pokusu bylo určit optimální koncentraci MgCO3 v médiu. Připravené vzorky po kultivaci byly analyzovány HPLC metodou. Pomocí kalibračních křivek byly vypočteny koncentrace odpovídajících kyselin a glukózy v médiu. Ze získaných dat byla sestavena závislost koncentrace metabolitů na koncentraci MgCO3, což je zobrazeno na obrázku 15.




Obrázek 15. Graf závislosti koncentrace metabolitů na koncentraci MgCO3 při kultivaci v baňkách, včetně zobrazení směrodatné odchylky; graf ukazuje srovnání produkce kyseliny jantarové při použití kultivačních médií s různou počáteční koncentrací uhličitanu hořečnatého.
Po tomto experimentu byla jako nejlepší varianta vybrána koncentrace MgCO3 15 g l-1.
Dále, dle popisu v kapitole 3.7, byl stanoven výtěžek odpovídajících kyselin, výsledky výpočtu jsou zobrazené v tabulce 5.
Tab. 5 Výsledky stanovení výtěžnosti pro jednotlivé kyseliny a jejich součet.
Koncentrace MgCO3 v médiu
Výtěžnost tvorby kyseliny jantarové, %
Výtěžnost tvorby kyseliny mléčné, %
Výtěžnost tvorby kyseliny octové, %
Celková výtěžnost kyselin, %
5 g/l MgCO3
18,94
28,89
5,53
53,36
10 g/l MgCO3
21,04
29,74
5,32
56,10
15 g/l MgCO3
26,58
28,61
5,91
61,11




Комментариев нет:

Отправить комментарий