Mikroskopická kontrola kmene
Buňky kmene Basfia succiniciproducens pod mikroskopem ukazuje obrázek 13.
Obrázek 13. Basfia succiniciproducens při kultivaci v přítomností CO2, zvětšení 1000x, pod imerzním olejem.
Kalibrační závislosti stanovovaných látek
Pomocí naměřených hodnot byly sestaveny kalibrační přímky pro glukózu a kyselinu mléčnou, jantarovou a octovou a zjištěny směrnice a rovnice přímek, uvedených v tabulce 3.
Tab. 3 Rovnice kalibračních přímek pro utilizovaný substrát a produkty kultivace.
Látka | Rovnice kalibrační přimky |
Sacharóza | y = 378297,447*x - 77154,18 |
Kyselina jantarová | y = 244304,953*x + 54959,46 |
Kyselina mléčná | y = 172541.669*x – 67,55 |
Kyselina octová | y = 180999,03*x – 58365,59 |
Stanovení závislosti produkce kyseliny jantarové na koncentraci glukózy
Cílem tohoto bodu práce bylo určit optimální koncentraci zdroje uhlíku a energie v médiu. Testována byla média s různou počáteční koncentrací glukózy (20, 30 a 50 g l-1). Následně se porovnávala výsledná koncentrace metabolitů, která byla detekována HPLC analýzou v produkčním médiu. Ze získaných dat byla sestavena závislost koncentrace metabolitů na koncentraci glukózy, což je zobrazeno na obrázku 14.
Obrázek 14. Závislost koncentrace metabolitů na počáteční koncentraci substrátu v médiu při kultivaci v baňkách, včetně zobrazení směrodatné odchylky; graf ukazuje srovnání produkce kyseliny jantarové za použití kultivačních médií s různou počáteční koncentrací zdroje uhlíku
Ukázalo se, že v testovaných koncentracích glukózy v médiu na počátku kultivace byla Basfia succiniciproducens schopna růstu i produkce, žádná z použitých koncentrací nebyla inhibiční. S rostoucí koncentrací substrátu v médiu rostla i produkce organických kyselin.
Dále dle kapitoly 3.7 byl stanoven výtěžek odpovídajících kyselin, výsledky výpočtu jsou zobrazené v tabulce 4.
Tab. 4 Výsledky stanovení výtěžnosti pro jednotlivé kyseliny a jejich sumu.
Koncentrace glukózy v médiu | Výtěžnost tvorby kyseliny jantarové, % | Výtěžnost tvorby kyseliny mléčné, % | Výtěžnost tvorby kyseliny octové, % | Celková výtěžnost kyselin, % |
20 g/l glukózy | 33,37 | 13,80 | 16,73 | 63,90 |
30 g/l glukózy | 29,77 | 16,31 | 11,60 | 57,69 |
50 g/l glukózy | 26,64 | 18,24 | 8,58 | 53,46 |
Stanovení závislosti produkce kyseliny jantarové na koncentrací MgCO3
Pro kultivaci byla použita média o různých koncentracích MgCO3 (5, 10 a 15 g l-1).Cílem tohoto pokusu bylo určit optimální koncentraci MgCO3 v médiu. Připravené vzorky po kultivaci byly analyzovány HPLC metodou. Pomocí kalibračních křivek byly vypočteny koncentrace odpovídajících kyselin a glukózy v médiu. Ze získaných dat byla sestavena závislost koncentrace metabolitů na koncentraci MgCO3, což je zobrazeno na obrázku 15.
Obrázek 15. Graf závislosti koncentrace metabolitů na koncentraci MgCO3 při kultivaci v baňkách, včetně zobrazení směrodatné odchylky; graf ukazuje srovnání produkce kyseliny jantarové při použití kultivačních médií s různou počáteční koncentrací uhličitanu hořečnatého.
Po tomto experimentu byla jako nejlepší varianta vybrána koncentrace MgCO3 15 g l-1.
Dále, dle popisu v kapitole 3.7, byl stanoven výtěžek odpovídajících kyselin, výsledky výpočtu jsou zobrazené v tabulce 5.
Tab. 5 Výsledky stanovení výtěžnosti pro jednotlivé kyseliny a jejich součet.
Koncentrace MgCO3 v médiu | Výtěžnost tvorby kyseliny jantarové, % | Výtěžnost tvorby kyseliny mléčné, % | Výtěžnost tvorby kyseliny octové, % | Celková výtěžnost kyselin, % |
5 g/l MgCO3 | 18,94 | 28,89 | 5,53 | 53,36 |
10 g/l MgCO3 | 21,04 | 29,74 | 5,32 | 56,10 |
15 g/l MgCO3 | 26,58 | 28,61 | 5,91 | 61,11 |
Комментариев нет:
Отправить комментарий